El baserri en Euskal Herria se ha mantenido a lo largo de los
tiempos gracias a un modelo de agricultura y ganadería familiar ligado a la venta directa, donde el
esfuerzo muchas veces es mal compensado económicamente y peor reconocido por una sociedad penetrada
por la mentalidad del máximo rendimiento al menor coste posible que va
hipotecando el futuro de nuestra tierra y nuestros descendientes.
Desde Elkar Sarea y ante el panorama desolador dominante, contemplamos
con ilusión y damos todo nuestro apoyo a iniciativas que son como pequeños
oasis en el desierto del capitalismo mono-cultural.
Desde los pastos de Goierrialdea (Gipuzkoa) hasta nuestros platos;
llega periódicamente ese lote de carne para ser degustado por aquellas personas
que mantienen en su dieta la proteína animal. Aitor nos ha hecho llegar esta
información que queremos compartir con todas vosotras.
BASERRIA
Etxeberri Goikoa Olaberrin kokatutako baserria da. Betidanik
izan dugu esne eta haragi ekoizpena, eta 2009ko udaberritik araudi ekologikoan
erregistratuta ditugu.
Momentu honetan bederatzi behi, lau bigai eta haragitarako 9
txekor dauzkagu. Gure maneiuaren ardatza larretzea da, ingurura hobetoen
egokitzeaz gain, animalien osasunerako gure bizi kalitaterako eta produktuaren
ezaugarrietarako egokiena delako.
Horrez gain, baratza, oiloak, oilaskoak etabarrek osatzen dute
gure baserri dibertsifikatua.
HARAGIA
Txekorrak gizentzerakoan, hiru hilabeterarte amaren esnearekin
bakarrik elikatzen dira. Hortik zazpi-zortzi hilabete ingurura arte amaren
esneaz gain forrajea (belar berdea edo ondua, txerta-oloa...) eta zereala (garagarra,
artoa, baba...) jaten hasten dira.
Azkeneko lau hilabeteak forraje eta zerealarekin elikatzen dira.
Ikuiluan kanpora irteteko partzelatxoa daukate, eta barruan belarkia nahi adina
izaten dute.
Pentsua egunean bi aldiz ematen diegu, gehienez lau kilo
egunean.Pentsu ekologikoa Olaberrian dagoen "Goierriko nekazal
kooperatiba"-n erosten dugu, horrelako zakuetan. Gipuzkoan pentsu ekologikoa
prestatzen den toki bakarra da. Osagaiak artoa (%45), garagarra (%30) eta baba
(%25) dira, eta ez dauka inolako aditiborik Horrela, txekorren elikagaiaren %60
baino gehiago belarra da, araudi ekologikoak eskatzen duen bezala. Modu
industrialean gizentzen direnei, pentsua nahi adina eta lastoa jartzen zaie
(kasurik onenean), eta zortzi hamar kilo pentsu ere jan dezakete egunean.
ESKAINTZA
Gure baserriko ekoizpena modu zuzenean saltzen dugu: esnea,
iogurtak, gazta, oilaskoak, barazkiak eta baita txekor haragia ere.
Txekor haragia 5 kilokopaketetan prestatuta dago. Zortzi pakete
txikiz osatzen da lotea, bakoitza 600 gramo ingurukoa da eta nahi dena freskoan
jan eta gainerakoa izozkailuan sartzeko prestatua dago, aldiko pakete txiki bat
desizoztu litekeelarik. Bost kiloko lotearen prezioa 65 eurokoa da eta pakete
hauek osatzen dute lotea:
-Xerra bereziak -1.
mailako xerrak -2. mailako xerrak -Kostila
-Haragi txikitua -Gisatzekoa -Zankarroia
-Txuleta
Loteak etxeraino eramaten ditugu kotxe hozkailu batean. Eta
hortik aurrera... onegin deizuela.
No hay comentarios:
Publicar un comentario