Elikadura Subiranotasuna: Alternatibak Eraikitzen, Agroekologia Dastatuz

Munduan, mila milioi lagunek baino gehiagok jasaten dute goseeta eta desnutrizioa, eta horietako %70 nekazariak dira; hori ez da gertatzen elikagai edo teknologia ezagaitk, baizik eta nazioarteko merkataritzako arauen ondorioz, burtsako elikadura espekulazioagtik eta enpresa transnazionalen botere pilaketagatik. Arrazoi hauek dira gure landa-eremua hondatzen dutenak, gure baserriak kinka larrian jartzen dituztenak eta etxeetara gure osasuna arriskuan jartzen duten elikagaiak eramaten dituztenak.

Egoera hau aldatzeko, gure papera funtsezkoa da. Kontsumitzeko eta jendartean parte hartzeko gure moduak ahalbidetzen du sistema hau betikotzea eta sendotzea.

Elikadura burujabetzak defendatzen du pertsonak, herriak, izatea erabakiko dugunak zer jan nahi dugun eta nola antolatuko dugun gure burua hori ekoiztu, landu eta banatzeko. Modu honetan baino ezingo dugu pertsona guztientzako elikadura osasungarrirako eskubiderantz aurreraegin , agroekologikoki ekoizturiko elikagaien bidez, nekazarien duintasuna errespetatuta, gizonezkoena zein emakumezkoena, eta nekazaritzako eremuak hemen edo beste munduko edozein tokitan.

Eztaibadatzeko, hausnartzeko eta arazoa eta dauden alternatibak sakonean ezagutzeko, Elkar Sarea, Elkartruke eta Mugarik Gabeko Albaitariak, erakundeetatik ekintza hauek antolatzen ditugu Andoainen:

Azaroak 23 Ostirala
Tokia: Senai Osasunerako Terapien Zentroan. 19:30tan
Elikadura Subiranotasunaren aldeko filme laburren emanaldia:
“Paella Globalizada” eta “Dos Tomates y Dos Destinos”
Ondoren mahai ingura.

Azaroak 24 Larunbata
Tokia: Andoaingo Merkatu Plazan. 11:30tan
Hamaiketako agroekologikoa. Tokiko produktuen dastaketa eta mahai informatiboa.



Soberanía Alimentaria: Construyendo Alternativas, Degustando La Agroecología

En el mundo hay más de mil millones de personas sufriendo hambre y desnutrición, siendo el 70% de ellas campesinas. Resulta que esto no es por falta de alimentos o tecnología, sino que es consecuencia de las normas comerciales internacionales, de la especulación alimentaria en bolsa y la acumulación de poder de las empresas transnacionales. Son estas mismas razones las que degradan nuestro medio rural, las que amenazan nuestros baserris y llevan a las casas alimentos que ponen en riesgo nuestra salud.

Para cambiar esta situación nuestro papel es esencial. Es la forma en la que consumimos y participamos socialmente la que permite que este sistema se perpetúe y fortalezca.

La Soberanía Alimentaria defiende que seamos las personas, los pueblos, quienes decidamos que queremos comer y como debemos organizarnos para producirlo, elaborarlo y distribuirlo. Sólo de esta manera podremos avanzar hacia el derecho a una alimentación sana para todas las personas, mediante alimentos producidos de forma agroecológica, respetando la dignidad del campesinado, tanto de los hombres como de las mujeres, y la revitalización de las zonas rurales aquí o en cualquier parte del mundo.

Para debatir, reflexionar y conocer en profundidad esta problemática y las alternativas existentes, desde Elkar Sarea, Elkartruke y Veterinarios Sin Fronteras proponemos las siguientes actividades en Andoain:

23 de Noviembre - Viernes
Lugar: Senai Osasunerako Terapien Zentroan a las 19:30
Sesión de cortometrajes por la Soberanía Alimentaria:
“Paella Globalizada” y “Dos Tomates y Dos Destinos”
Seguidamente mesa redonda.

24 de Noviembre - Sábado
Plaza de Mercado a las 11:30
Hamaiketako agroekologiko. Degustación de productos locales y mesa informativa.



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